Elektromos fűtőkábel

ELEKTROMOS FŰTŐKÁBEL

Az elektromos fűtőkábel a klasszikus darab a nem csöves padlófűtések területén. Évtizedek óta alkalmazzák már nagy megelégedéssel az építőiparban, régebben talán elsősorban ipari felhasználású volt, de manapság – akár a lerakást egyszerűsítő hálóval – már nemcsak a lakások kiegészítő fűtéseként jelenik meg (fürdőszoba), hanem az egész lakás főfűtéseként is működhet.

A fűtőkábel előnye, hogy olyan helyen, ahol a kötött szélességű fűtőszőnyeg lerakása problémás – nem szabályos alaprajzi elrendezésnél -, lehetőséget ad elektromos padlófűtésre akár vizes helyiségekben is.

Esztrichben, aljzatbetonban általában gyorsan végezhetünk a letekeréssel, mert az itt szükséges teherelosztó acélháló segítséget ad a lerakáshoz, figyelve persze a megfelelő kábeltávolságra a számolt teljesítményhez.

elektromos fűtőkábel aljzatbetonban

Kerámia burkolat alatt, ahol lényeges a kis beépítési magasság, hogy kevés csemperagasztó kerüljön a rendszerbe, nyilván nem alkalmas a pl. „padlófűtés háló” használata. Itt ajánljuk a kábelrögzítő szalag használatát, mely egy vékony perforált szalag, amiből fülek hajthatóak ki és ezekkel rögzíthető a fűtőkábel. (Persze először rögzítenünk szükséges a szalagot megfelelő távolságokban a beton aljzathoz.

Általában 20 W/fm teljesítménnyel kaphatóak különböző hosszban, de a mai A+ szintű házaknál már szükséges az alacsonyabb teljesítmény (10 W/fm) is, mert az alacsony teljesítmény szükséglet miatt csak kisteljesítményű kábellel oldható meg az egyenletes hőleadás: nem kerülnek távol egymástól a kábel szálak.

Az elektromos fűtőkábeles padlófűtés egy egészséges fűtési megoldás. Egyrészt a lehető legjobb rendszer az allergiától szenvedők számára, mert szinte egyáltalán nem okoz porképződést, másrészt a padlófűtési rendszerek sugárzó hője közvetlenül hat a testre, anélkül, hogy először a helyiség levegőjét kellene felmelegíteni.

Így ugyanazt a komfortérzetet érhetjük el, de 2 °C – kal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett. Ez is kedvezően hat az egészségre, mert az emberi test pont ezt kívánja – meleget a lábnak és hideget a fejnek.

Hőtárolós padlófűtés

Az aljzatbetonban elhelyezett fűtőkábel rendszerrel létrehozott fűtés a legjobb hőtárolós padlófűtés. A viszonylag lassú felfűtés után a duplaszenzoros vezérlés már csak rövid időkre engedi a fűtőkábelt üzemelni: csak időnként rá kell fűteni a betontömegnek a kellemes, egyenletes meleg fenntartása érdekében.

Ilyen padlófűtés természetesen a hagyományos fűtőszőnyeges rendszer is, de azzal lényegesen egyszerűbb a kivitelezés közvetlenül a hidegburkolat alatt.

Részletesen itt: FŰTŐSZŐNYEGES PADLÓFŰTÉS

Az innovatív elektromos padlófűtések bekerülési költsége jóval a hagyományos radiátoros fűtések alatt marad, üzemeltetési költségük a hagyományos fűtésekét közelítő, teljes mértékben karbantartás-mentesek és megújuló energiaforrásokkal akár most, akár a jövőben kombinálhatók.

Vezérelhetőségük pedig messze túlmutat a hagyományos csöves padlófűtéseknél, hiszen helyiségenként állítható mind a padló, mind a levegő hőmérséklete, mindezt pedig akár okostelefonon is irányíthatjuk a távolból..

Az elektromos fűtőkábelen alapú fűtés segítségével lehetővé vált hogy a már megépült, fűtéskorszerűsítés előtt álló épületekben is kivitelezhető legyen padlófűtés, akár a meglévő burkolat és aljzat megbontása nélkül, természetesen megfelelő rétegrend (padló hőszigetelés) megléte esetén.

padlófűtés így napjaink egyik legjobban elterjedő fűtési formája.

Kábelrögzítő szalag

Felejtsük el a hiedelmeket! Az elektromos fűtőkábel segítségével szerelt padlófűtés nem emeli és kavarja a port!

A korszerűen szigetelt házak és lakások fűtéséhez már nem szükséges, hogy a padlófűtés magas hőmérsékleten üzemeljen! A 28-30 C fokon üzemelő padló és a normál szobahőmérséklet közt nincs akkora különbség, hogy a gravitációs levegőáramlás meginduljon. A padlófűtés is tulajdonképpen 50-60 %-ban sugárzó (infra) fűtés.

Fektetés után azonnal megkezdhető az aljzat betonozás. 2,5 méteres gyárilag szerelt bekötő kábelének segítségével közvetlenül a termosztátba köthető.

A választékunkban szereplő gyárak (DEVI, HEATCOM, EVP, BVF) mindegyike Twin-conductor (kéteres) technológiával gyárt. Az elektromos fűtőkábelek bekötése így már csak egy oldalon szükséges.

Jellemzőik:

  • Biztonságos üzemeltetés
  • Alacsony beruházási költség
  • Akár 25 év garancia gyártótól függően

Termékeink letölthető használati utasításai, alkalmazástechnikai útmutatói itt!