Padlófűtés vezérlése, termosztátok

Elektromos padlófűtés vezérlése, termosztát

Az elektromos padlófűtés egyik nagy előnye a hagyományos csöves rendszerekhez képest, hogy a helyiségenkénti vezérlésük messze jobb komfortérzetet biztosít.

Az elektromos padlófűtés vezérlése, a padlófűtés termosztát viszont elengedhetetlen nemcsak gazdaságossági szempontból, hanem a burkolatok védelme érdekében is.

Először egy saját történet

Mint régóta építőiparban dolgozó mérnök, saját házamban már 1988-ban csöves padlófűtést csináltam. Szerintem sokan tudják, hogy egy központi fűtéses rendszer, mely egy termosztáttal dolgozik, valahogy sosem olyan hőmérsékletet csinál a termosztát nélküli szobákban, mint szeretnénk.

Tehát nálam is adott volt a kész padlófűtés. A szobákban letekert csőmennyiség által leadott teljesítmény nyilván köszönő viszonyban sem volt a valójában szükségessel: egy ház különböző helyiségeiben sosem egyenletes a fűtési teljesítmény szükséglet, egy korszerű házban is akár 15-30 W/légm3-ig mozoghat funkciótól és elhelyezkedéstől függően.

elektromos padlófűtés vezérlés, padlófűtés termosztát

Mivel egy padlófűtés lerakásánál főbb szempont az egyenlet hőleadás, így minden helyiség valójában túl volt méretezve. Adott volt egy nappaliban elhelyezett központi termosztát, amely a nappali körülményeit vette figyelembe a ki- és bekapcsolásnál: hiába kellett volna, hogy a gyerekszobában melegebb legyen, ha a rendszert már rég lezárta a nappali termosztátja.

És itt jött a padlófűtés osztóknál elhelyezett szelepek tekergetése: ha túl meleg volt akkor zárás, ha hideg, akkor a nappali kört kellett szűkíteni és tekergetés egy hétig is, mert a padlófűtés tehetetlenségét ki kellett várni….

Persze a későbbi épületgépészeti fejlődés hozta a több körös (termosztátos) vezérelhetőséget motoros szelepekkel, az akár a szobánkénti vezérelhetőséggel, de itt már erősen a pénztárcába kell nyúlni és nem beszéltünk még a vezérlés bonyolultságából adódó meghibásodások veszélyére, vagy akár a megfelelő előremenő víz hőmérsékletének beállítására, hogy ne legyen zavaró a túl meleg padló, stb. stb….

Fellélegezhetünk, nem kell küzdeni tovább!

Padlószenzoros termosztátok

Az elektromos padlófűtéseknél alkalmazott helyiségenként vezérlés – minden szobában külön termosztát – mindezt megoldja, ráadásul a megfelelő lábkomfort érzet kialakításával, hiszen termosztátjaink külön szenzorral mérik a padló hőmérsékletét és a lábunknak megfelelő hőfokot állíthatjuk be a működés közben. (Olyan funkció ez, mely  egy vizes rendszernél az előremenő víz illetve a fűtőtest hőmérsékletét szabályozza!

A padló maximális hőmérsékletének beállítása még a melegburkolatok, laminált padló élettartamának növelése és garanciájának megtartása érdekében is fontos! Itt a maximális hőmérséklet például csak 27-28 C fok.

Aztán nincs megállás:) A fenti funkciókon kívül még a legegyszerűbb termosztát is heti programozható vezérlésre képes, és az egész rendszer távoli elérése is egyszerű: WIFI képes termosztátok rendszerbe állításával, okostelefonos programozással!

padlószenzoros termosztát

A következőkben egy wifis termosztátot választunk a kínálatunkból. Ennek a termosztátnak a tulajdonságain keresztül mutatjuk be a padlófűtés termosztát fontosságát, működését.

BVF 801 programozható termosztát

Elektromos padlófűtés vezérlése a  BVF 801 szobatermosztáttal.

A 801-es megbízható rendszer vezérlő mindazoknak akik kiegészítő funkciók és távoli elérés lehetősége nélkül alakítanák ki fűtési rendszerüket.

A BVF 801 fűtésvezérlő megfelel a legszigorúbb minőségi és felhasználási követelményeknek. A termosztát egyedi beállításokat kínál padlófűtéshez, mennyezetfűtéshez, infrapanelekhez és hagyományos elektromos konvektorokhoz. Különleges szenzor-szellőztetési megoldásunknak köszönhetően a mért hőmérséklet pontosabb mint valaha. (ablaknyitás érzékelés)

Kapcsolási teljesítménye a BVF termosztátoktól megszokott valós 16A (3500W), így általában nem szükséges teljesítménykapcsoló relé beépítése.

MŰSZAKI ADATOK:

Alkalmazás:
Feszültség:
Relé terhelhetőség:
K. áramfelvétel:
Kijelző:
Külső érzékelő:
IP besorolás:
Szerelvényház:
Mérési tartomány:
Beáll. pontosság:
Programlehetőségek:
Szerelvény méretek:
Relé beépítési méret:
 
Elektromos fűtés
230VAC, 50/60Hz
3600W/16A (javasolt: max. 3200W/14A)
2W
LCD fehér háttérvilágítással
NTC szabvány 10KΩ @ 20°C
IP 30
ABS UL94-5 tűzállósági szabványfokozat
5°C – 80°C, 0,5°C lépcsőkben
± 0,5°C
Heti 5/1/1; napi 4 ciklusidő
86mm/86mm/16mm
Ø 65 mm min. 55mm mélység
 
 
FELHASZNÁLÓBARÁT

Könnyű kezelhetőség, felesleges funkciók nélkül. Magyar nyelvű szoftver és kezelőfelület.

STANDBY ÜZEMMÓD

Könnyedén ki-be kapcsolható az okostelefonos alkalmazáson keresztül is, és a hőmérséklet adatokat bármikor nyomon követhetjük.

PROGRAMOZHATÓSÁG

Grafikus felületen, könnyedén programozható napi és heti szinten. Akár napi 4 időciklus.

MEGOSZTÁS

E-mail címmel vagy telefonszámmal megosztható más felhasználó felé a komplett rendszer vagy csak egyes helyiségek. Telefonról-telefonra.

3 FÉLE ÜZEMMÓD

Komfort, energiatakarékos és program üzemmód is elérhető a felhasználói felületen és a készülékben is.

GYORS BEÁLLÍTÁS

A BVF szerver extrém gyors és valós idejű beállításokat tesz lehetővé.

MEGBÍZHATÓ ÉS VILLÁMGYORS

Minden eddiginél gyorsabb és stabilabb internetkapcsolat a legújabb beépített WiFi modullal. A termosztáthoz tartozó szerver a világ egyik leggyorsabb és legdinamikusabban növekvő felhőalapú szolgáltatása. TUYA

ERP READY – EU STANDARD

A nyitott ablak érzékelés és a tökéletes programozhatóság alapfelszereltség. A BVF 801 termosztát megfelel a legszigorúbb Európai Uniós követelményeknek.

Applikáció: TUYA SMART (IOS és ANDROID)

Termékeink letölthető használati utasításai, alkalmazástechnikai útmutatói itt!