Kültéri fűtőkábel, fagyvédelem

Kültéri fűtőkábel, fagyvédelmi fűtőkábel, rámpafűtés fűtőszőnyeggel

Kültéri fűtőkábel, rámpafűtés

Milyen esetekben érdemes gondolkozni a rámpafűtés, járdafűtés, lépcsőfűtés elektromos megoldásán, kültéri fűtőkábelek használatán?

Lejtős, de akár vízszintes garázsbehajtóknál legalább a keréknyomok 60 cm széles sávjában: A térkő télen rendkívül veszélyes lehet, elég egy hidegebb éjszaka és máris korcsolyapályává változik az udvarunk. Erre kiváló megoldás a térkő fűtése, amely garantálja, hogy a felület sosem lesz csúszós és veszélyes.

A fűtendő rész igény szerint (ezt leginkább a rendelkezésre álló amperkapacitás határozza meg)  lehet akár a teljes felület, csökkentett szélességű, de lehet akár nyomsávfűtést is alkalmazni.

kültéri fűtőkábel, fagyvédelmi fűtőkábel

A  nem védett lépcsők és járdák csúszásmentesítésénél magabiztosan léphet ki a házból, mert a lépcsőfűtés garantálja, hogy nem lesz síkos, csúszós egy lépcsőfok sem, nem kell balesetektől tartania. Az átlagos lépcsőkre  (a belépő felületre) általában 4-5 szál kábelt kell lefektetni.  

A cégünk által forgalmazott  jég és fagymentesítő fűtőkábel rendszerek biztosítják a járdákon, valamint a kocsibeállókon való biztonságos közlekedést az egész tél folyamán, valamint megvédik az épületeket a fagy és hó által okozott károkkal.

A rendszer használható magánházaknál és közösségi létesítményeknél egyaránt, autóbehajtók, lépcsők, járdák, parkolók, rámpák, vízösszefolyók hó olvasztására, jégtelenítésére.

Kültéri fűtések fogyasztása, rezsije

A kültéri fűtőkábelek, rámpafűtések fogyasztása különösen nagy mértékben függ a vezérléstől.

Beltéri padlófűtések fogyasztása itt: FOGYASZTÁS

Itt jóval nagyobb teljesítmények kerülnek beépítésre, mint egy normál lakás főfűtésénél. A 100w/M2 helyett itt 250-300W/m2 a szükséglet burkolattól függően, mivel itt nincs hőszigetelés a rétegrendben.

Azaz a kültéri fűtésünk rezsije brutális lehet, ha akkor is fűt, amikor nincs rá szükség. Ne gondoljuk, hogy elég lesz az egyszerű kapcsolóval történő ki- és bekapcsolgatás. Nem véletlenül drága a rendszerhez ajánlott Elektra vagy Devi termosztát és a talajérzékelő szett. Mindig csak akkor fűt, amikor kell, illetve még az is fontos, hogy a már leolvasztott havat és jeget nem engedi visszafagyni. Nemcsak a burkolat hőmérsékletét, hanem a csapadékot is érzékeli.

Kültéri fűtőkábel alkalmazása rámpafűtéshez, járdafűtéshez

A BVF SX Snow Defrost kültéri fűtőkábelek vagy DEVISAFE járdák, rámpák, gépkocsi felhajtók hó- és jégolvasztásra alkalmasak.
Többszörös szigetelésüknek köszönhetően szélsőséges időjárási viszonyok között és állandóan nedves közegben sem károsodnak.

Gazdaságos és hatékony üzemeltetésükhöz hőmérséklet- és csapadékérzékelő termosztát javasolt.

A javasolt fűtési teljesítmény burkolattól függően változhat, a teljesítmény méretezéshez kérje szakembereink segítségét. (Általában komoly amperigényre is számíthatunk, hiszen hatékony fűtés kb. 300W/m2 teljesítménytől várható még a fűtött nyomsávban is)

Kültéri fűtőszőnyeg alkalmazása rámpafűtéshez, járdafűtéshez

A kültéri fűtőszőnyegek közül például az Elektra Snowtec fűtőkábel rendszere is külső terek, verandák, járdák, kocsifelhajtók burkolatainak hó- és fagymentesítésére használható. Egy vastag fűtőkábel adja a meleget, amelyet egyszerűen és gyorsan be lehet építeni térkövezett vagy betonozott felületek alá. A fűtőszőnyeg teljesítménye a már megszokott 300W/m2, amely megfelel a térköves vagy aljzatbetonos feljárók, járdák, rámpák fagymentesítésére.

Az aszfalt alá már 400W/m2-es fűtőszőnyeg kellhet!

A kültéri fűtőkábelből készített fűtőszőnyeg megkíméli a környezetet a kártékony fagymentesítő vegyszerektől, a használójának pedig maximális kényelmet és biztonságot nyújt. Használatához természetesen kültéri termosztátra és csapadék-érzékelőre van szükség.

elektromos fűtőszőnyeg rámpafűtéshez, járdafűtéshez

A kültéri fűtőszőnyeg felépítése és telepítése

A fűtőkábel „kígyó-szerűen” van felfűzve, így alkot egy egybefüggő szőnyeget. A kábelek közötti távolság 10 cm. A szőnyeg szélessége 60 cm és modelltől függően készen 4-21 m hosszú, és gyárilag 4 m hosszú, bekötésre szolgáló hidegvéggel van szerelve.

A legtöbb esetben a fűtőszőnyeg telepítése az adott helytől és alkalmazási módtól függően egyszerűn. Például kocsibejáró fűtése esetén érdemes nyomvonalfűtést alkalmazni. Így csak a ténylegesen használt részeket kell fűteni úgy, hogy csak két vagy nagyobb távolságok esetén négy szőnyeget helyeznek egymással párhuzamosan az autó kerekei nyomvonalának a szélességében.

Fagyvédelmi fűtőkábel, önszabályzó fűtőkábel

A fagyvédelmi fűtőkábel vagy az egyéb önszabályzó fűtőkábelek ugyan nem tartoznak a szigorúan vett padlófűtések közé, de fontos szerepük van a kint elhelyezett csövek fagyvédelmében.

Ide tartoznak még a tetőszerkezeti elemek, csatornák, vápák fűtései is a jég és hó ellen.

A régebbi épületek sokszor áldozatául esnek a jég okozta károknak, ami könnyen tönkreteheti a homlokzatokat, tetőket,  ereszcsatornákat és a lefolyócsöveket. A  szigetelés gyakran nem megfelelő, így a víz könnyen beszivároghat az épületbe, amint beáll a téli fagy, jönnek a károk.

A lapostetős ipari épületek is nagymértékben ki vannak téve a hó illetve a fagy okozta károknak.

Kábeltípustól függően átlagos ereszcsatornába 1-2 szál kábelt kell lefektetni. Lehetséges két kábellel egy pontból indulni, vagy 1 kábelt oda-vissza fektetni. A lefolyót ajánlott teljes hosszúságban megfűteni. A műanyag  kábelrögzítő mindenképp szükséges, ha több szálat használunk, mely a csúszás közben sem engedi a javasolt 7,5 cm-nél közelebb egymáshoz a fűtőkábeleket.

csatornafűtés, vápafűtés

CSŐFŰTÉS, FAGYVÉDELEM

A BVF SRHC vagy a DEVI önszabályozó fűtőkábelei elsősorban ereszcsatornák, csövek fagyvédelemére alkalmasak. Könnyedén szabhatók bárhol, nincs szükség bonyolult előzetes tervezésre. Normál, korrozív és szennyező ipari körülmények között is felhasználhatók. Hosszú élettartamuk mellett a BVF és DEVI fagyvédelmi  kábelei nem melegednek túl és még átfedés esetén sem égnek ki.

A grafit-polimer fűtőelem hőmérsékletétől függően változtatja saját ellenállását. A fűtőkábel teljesítménye az aktuális külső hőmérséklet alapján változik, így ha nincs fagyveszély, teljesítménye drasztikusan lecsökken, közelít a 0W/m értékhez, azaz semmilyen vezérlés nem szükséges hozzá rövidebb hosszak esetén!

A kiegészítő csatlakoztató szett használatával hálózati bekötésük gyors és egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást és eszközöket.

Az önszabályzó fűtőkábel a közhiedelemmel ellentétben az önszabályozó kábel sosem kapcsolja ki magát, csak a teljesítménye csökken le nagyon.
Ezért főleg hosszabb kábelrendszerek beépítésénél a vezérléséhez hőmérséklet alapján kapcsoló termosztát ajánlott.