Elektromos padlófűtés laminált padló alatt

Elektromos padlófűtés laminált padló alatt

Elektromos padlófűtés laminált padló alatt, alumínium fűtőszőnyeg a vékonyrétegű padlófűtésben.

Az alumínium fűtőszőnyeg segítségével akár egy burkolatcsere alkalmával vagy a padlóburkolás előtt is gyorsan kialakítható komplett padlófűtés. Kivitelezése nem igényel speciális szakértelmet vagy eszközöket: Az alu fűtőszőnyeg gyárilag készre van szerelve, nem szükséges csíkonként bekötögetni, mint az infrafilmet, mindössze a termosztátba kell bekötni.Így természetesen a hibalehetőségek száma is minimális.

A Likewarm, a Heatcom vagy a BVF  L-PRO alumínium szövetes fűtőszőnyeg  egyenletese hővezetést és teljes felületű elektromágneses árnyékolást biztosít a maximális komfortérzet kialakításához. Ideális kis és nagy alapterületű helyiségek fűtésére.

Megfelelő duplaszenzoros (padló + levegő) termosztát vezérlésével szinte minden típusú laminált padló burkolat fűtésére alkalmas.

Fontos! Vinyl burkolat fűtése kizárólag elektromos fűtőszőnyeggel történhet aljzatkiegyenlítő rétegben.

elektromos padlófűtés laminált padló alatt, alumínium fűtőszőnyeg

Az alumínium fűtőszőnyeges elektromos padlófűtés megalkotása a laminált padló alatt sokat segített a fűtésrendszerek gyors és szakszerű kivitelezésének megkönnyítésében. Nagyjából minden gyártó terméke hasonló felépítésű!

A fűtőszőnyegben az alsó szövet  textúrás alumínium réteg felelős az egyenletes hőleadásért, a sugárzó hő visszaveréséért, ezen felül mechanikai védelmet is nyújt.
A felső réteg ennél is fontosabb feladatot lát el. Biztosítja a kábelek közötti hővezetést, mechanikai védelmet nyújt a sérülések ellen, illetve teljes felületű földelést és árnyékolást biztosít a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A laminált padló maximális hőmérséklete és a megfelelő burkolat

A tervezési alapelvek az elektromos fűtőszőnyeg esetében sem térnek el a hagyományos vizes padlófűtésekétől. A burkolat optimális hőmérsékletét egyszerre biztosítja a gyárilag beállított teljesítmény és a termosztát padlóba épített szenzora.

Komfort padlófűtésként a padló felületi hőmérsékletét célszerű 25-28°C között tartani, még önálló fűtésként 29-30°C-ban limitálni hasonlóképpen a hagyományos padlófűtésekhez. Ezt gyakorlatban a laminált padlók forgalmazói is előírják a garanciális problémák megelőzése érdekében.

Az elektromos padlófűtésnél a laminált padló kiválasztásakor ezeket vegyük figyelembe:  

1.NE RAGASZTOTT BURKOLAT LEGYEN, CSAK A KLIKKES A JÓ!
2.MINIMUM 6mm VASTAG LEGYEN A LAMINÁLT PADLÓ!
3.A VASTAGSÁG NE HALADJA MEG A 14mm-t!

Tervezés, fektetés

Az alumínium szövetes elektromos fűtőszőnyeg gyári szélesség 50cm. Természetesen a fektetéskor (kigurításkor), mely minden esetben előzetes fektetési rajz/elgondolás alapján történik a szőnyegek egymásra merőleges is lehetnek. Ne úgy gondolkodjunk, mint az infra fűtőfóliánál!

Garancia és élettartam

A BVF L-PRO elektromos fűtőszőnyeg garanciális időtartama 10 év korlátozás nélküli gyártó és hivatalos magyar garancia. A HEATCOM pedig a forgalomban lévő alu szőnyegek közül a legmagasabbal rendelkezik, mely 15 év!

A termékek garanciájának nem feltétele a forgalmazó szakemberei által történő kivitelezés. Az elektromos fűtőkábelek és fűtőszőnyegek élettartama a modern épületgépészetben is egyedülálló. Az ellenállás változás nélküli működési élettartam minimálisan 40-50 év.

Burkolat csere alkalmával, ha a laminált padló alatti fűtés nem sérül, akkor felszedhető és áthelyezhető garanciavesztés nélkül.

Biztonságos rendszer

A Heatcom, a BVF L-PRO és Likewarm elektromos padlófűtési rendszerek  megfelelnek minden Európai Uniós szabványnak. Az alu fűtőszőnyeg teljes felületén földelt és árnyékolt, üzemeltetése minden eddiginél biztonságosabb, beépítés pedig könnyebb az extra vékony kialakításnak köszönhetően.

Vezérlés, termosztát

Az elektromos alu fűtőszőnyeg vezérlése ugyanúgy duplaszenzoros termosztáttal történik, mint az egyéb fűtőkábeles rendszereké.

A termosztátba épített szenzor a levegő hőmérsékletét méri, míg a padlószenzor a burkolat hőmérsékletét optimalizálja és behatárolja a maximális hőmérsékletet is. Komfort céllal telepítve (temperáló funkció) akkor a termosztátot padlószenzor állásba kell helyezni. Így akkor a szobahőmérséklettől függetlenül a padló hőmérséklete mindig a kívánt, optimális lesz.

Termosztátjaink itt: PADLÓSZENZOROS TERMOSZTÁTOK

Gyakori kérdések

Bútor alá kell alu fűtőszőnyeg illetve szabad-e lerakni?

Nem kell, de lehet.Ami lényeges: olyan bútor alá, amely alól a megtermelt hőmennyiség nem tud kiszellőzni, semmiképp ne tegyünk fűtést, mert ott túlmelegszik. (konyhabútor, gardrobszekrény, láb nélküli ágyneműtartós ágy…)

Mindenképpen meg kell különböztetni a fix beépítésű és mozgatható/lábon álló bútorokat. Fix bútor például egy beépített gardrób szekrény vagy konyhabútor. Ezek helyét a tervezéskor ki lehet hagyni. 

Amennyiben önálló fűtésként alakítjuk ki a padlófűtési rendszert, úgy a lábon álló vagy mozgatható bútorok helyét nem szabad kihagyni.  Jelentős különbség a beruházási költségben sem mutatkozik, ne ezzel spóroljunk! Célszerű a helyiség alaprajzi méretének 80-90%-át fűtőelemmel fedni.

Amennyiben csak komfort fűtést alakítunk ki, közlekedőben vagy franciaágy körül, úgy akár ez az érték lehet csak 10-20% is.

Milyen hőmérsékletű lesz a padló üzemelés közben?

A laminált padló alatti padlófűtési rendszer  hőmérséklete nem releváns, mivel nincs meghatározó tömege. A megtermelt hőt azonnal a burkolatnak adja le. Átlagosan csak 1-2°C-al magasabb, mint a burkolat aktuális hőmérséklete.

A burkolat hőmérséklete a fontos szempont, hiszen az a hőleadó felület. A hőleadás mindig felületen történik. Míg hagyományos rendszerek esetében az előremenő víz hőmérsékletével szabályozzuk nehézkesen a padló felületi hőmérsékletét, addig elektromos padlófűtés esetén ezt a padlóba épített szenzor szabályozza. Önálló fűtés kialakításakor a padló hőmérsékletét 28-29°C-os, (bizonyos burkolatok esetén 27°C az engedélyezett).

Kiegészítő vagy komfort padlófűtések esetén az ajánlott és komfortos padlóhőmérséklet 24-29°C-nál érhető el.

Milyen hőszigetelést tegyünk az alu fűtőszőnyeg alá?

Bármilyen lépésálló alátétlemez vagy hőszigetelő lap alkalmazható 4-20mm-ig. Javasolt az 5mm-es XPS hőszigetelő lap. A hőszigetelő lap vagy alátét lap lehet hőtükrös is. Igény szerint hőtükör fólia is kerülhet a fűtőszőnyeg alatti rétegrendbe, de mivel az alu fűtőszőnyeg maga is tartalmazza ezt a réteget, így igazából elhagyható, felesleges.

Mennyivel emelkedik a padlószint a padlófűtés elkészülte után?

A laminált padló alatti elektromos padlófűtési rendszer standard rétegrendje 6 és 8mm közötti  az alátétlemez vastagságától függően.

Az alátét lemez XPS legyen(zárt cellás extrudált) polisztirol, 5-6mm vastag, erre kerül az elektromos fűtőszőnyeg 2mm-ben.  A rétegrendben a hőszigetelés vastagsága szabadon változtatható. (Ha vastagabb, az nem baj)

Példa a legkisebb vastagságú rétegrendre burkolattal együtt (15mm)

XPS alátétlemez 5mm
Alu fűtőszőnyeg 2mm
PE párazáró fólia 0,15 mm
Laminált padló 8mm

Mekkora fűtőszőnyeget vegyek?

Fontos a helyes méret megválasztása már a telepítés előtt. Vágni nem lehet a fűtőkábeleket, toldani pedig nem szükséges a padlóban.

Az alu fűtőszőnyegek a legújabb kéteres technológiával készülnek, így maga a kábel nem rövidíthető. Az alumínium hordozóréteg viszont szabható és vágható. A vágásra abban az esetben van szükség amikor elérünk a falhoz vagy a fordulóponthoz. Ekkor figyelni kell arra, hogy a hordozóréteg elvágásánál a fűtőkábelek ne sérüljenek.

Toldani és csatlakoztatni a padlóban nem lehet. Ha az elektromos padlófűtéssel szerelt szoba nagyobb mint a legnagyobb kapható szőnyegünk (már van 20 m2-es is!), úgy két külön alu fűtőszőnyeget kössünk közvetlenül a termosztátba, ügyelve természetesen a maximális teljesítményre, mely 3600W. Ennél nagyobb teljesítményű rendszer vezérlésénél alkalmazzunk teljesítménykapcsoló relét!